ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟ ΣΕΡΡΑΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ.

Σε μία εκ βαθέων συνέντευξη , σχετικά με τις δράσεις του ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ προχώρησε η Διευθύντρια του ΑΣ Αθανασία Φραγκάλα.

Η διευθύντρια  Αθανασία Φραγκάλα μιλά στο «Σ.Θ.»

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ο Αγροτικός συνεταιρισμός Σερρών  λειτουργεί περίπου 10 χρόνια και απασχολεί 60 περίπου μόνιμους εργαζόμενους. Διαθέτει σήμερα, τα εργοστάσια Ζωοτροφών στις Σέρρες, Βάμβακος στη Σκοτούσσα, Ρυζιού στον Προβατά, το αντικείμενο του ΟΣΔΕ -ΦΠΑ και την λογιστική εξυπηρέτηση των αγροτών.

Η διευθύντρια του, Αθανασία Φραγκάλα, απάντησε στις ερωτήσεις του «Σ.Θ.»

Κυρία Φραγκάλα είστε  διευθύντρια στον αγροτικό συνεταιρισμό «Ένωση Αγροτών Σερρών».Και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς την προσπάθεια για σύνδεση με την άλλοτε κραταιά «Ένωση Συνεταιρισμών Ν. Σερρών». Τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια και το ρωμαλέο συνεταιριστικό κίνημα κατέληξε σκιά του εαυτού του; Κάντε μας μια αναδρομή των εξελίξεων και πως έχει σήμερα η κατάσταση και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Έχοντας υπηρετήσει για χρόνια στις συνεταιριστικές οργανώσεις, δώστε μας με απλά λόγια μια περιληπτική εικόνα των εξελίξεων

 Ο συνεργατισμός, ως θεσμός, αποτελεί τον τρίτο πόλο της οικονομικής έκφανσης, μετά τον κρατικό και τον ιδιωτικό. Ως θεσμός, ο συνεργατισμός, είναι η μεγαλύτερη «εφεύρεση» του σύγχρονου ανθρώπου. Δεν φταίει ο θεσμός για λάθη που ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν. Όπως λάθη και αστοχίες έγιναν και στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα, για αυτό και έγιναν τόσες αλλαγές σε όλους τους τομείς. Οι επιχειρήσεις, είναι οργανισμοί, και ως τέτοιοι, γεννιούνται, μεγαλώνουν, δυναμώνουν κι όσοι δεν αντέχουν δεν επιβιώνουν.

Αυτή είναι η εξελικτική πορεία για όλους, και κρατικούς και ιδιωτικούς και συνεταιριστικούς φορείς.

Όμως, και ως άνθρωπος και ως εργαζόμενη, μένω στα θετικά του συνεργατισμού και με αυτά πορεύομαι. Ο συνεργατισμός είναι για όλους και όχι για μερικούς. Επίσης, οι διακριτοί πλέον για όλους ρόλοι του ΚΡΑΤΟΥΣ, του ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ και του ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΎ βοήθησαν τους νέας γενιάς συνεταιρισμούς να παίξουν το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκαν, αυτό της υποστήριξης των μελών τους και του αγροτικού κόσμου γενικότερα.

Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ» στήριξε, βοήθησε και υποστήριξε τον αγροτικό κόσμο των Σερρών κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, για αυτό και οι αγρότες είναι σταθερά δίπλα μας, σε όλες τις δραστηριότητές μας.

Απ΄ ότι καταλαβαίνω τώρα υπάρχουν μόνο πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί. Πόσοι συνεταιρισμοί υπάρχουν στο νομό;

Ναι, έτσι είναι και το ΜΗΤΡΩΟ των ενεργών συνεταιρισμών είναι δυναμικό και όχι στατικό και τηρείται στο ΥΠΑΑΤ. Ο συνεταιρισμός μας είναι ενεργός και δραστήριος σε όλους τους τομείς ενασχόλησής του.

 Μιλήστε μας για τον δικό σας συνεταιρισμό. Κατ΄ αρχάς πόσους εργαζομένους απασχολεί. Προέρχεστε όλοι από τη άλλοτε « ‘Ένωση συνεταιρισμών» ή έχετε κάνει προσλήψεις και νέου προσωπικού; Που στεγάζονται τα κεντρικά σας γραφεία, τι δραστηριότητες έχετε;

Το εργοστάσιο Ζωοτροφών στο ύψος της Αερογέφυρας έξω από το Σκούταρι

 Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ» απασχολεί το άκρως αναγκαίο και απαραίτητο προσωπικό, σε κάθε τομέα ενασχόλησής του και πάντα αξιοποιώντας το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση. Η προγενέστερη εργοδοσία του κάθε εργαζόμενου δεν αποτελεί διαβατήριο πρόσληψης αλλά οι γνώσεις και οι εμπειρίες του κάθε εργαζόμενου, η διάθεση για να προσφέρει στον αγροτικό κόσμο.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ» έχει μισθωμένες εγκαταστάσεις και γραφεία, που εξυπηρετούν τα μέλη και τον αγροτικό κόσμο των Σερρών, σε όλο το νομό.

Τα κεντρικά γραφεία του Συνεταιρισμού είναι στο κέντρο των Σερρών και μαζί με τα υποκαταστήματα σε όλο το νομό, Ηράκλεια, Ροδόπολη, Σιδηρόκαστρο και Νέα Ζίχνη εξυπηρετεί τους αγρότες με λογιστικές υπηρεσίες ,ΦΠΑ , ασφαλιστικό γραφείο , καθώς και την συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Το εργοστάσιο παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών χρησιμοποιώντας τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες, που παράγει η Σερραϊκή γη και η ελληνική ύπαιθρος, παράγει σύνθετες ζωοτροφές που εξασφαλίζουν την υψηλή παραγωγικότητα των ζώων.

Εκκοκκιστήριο στη Σκοτούσσα που αποτελεί μία δυναμική δραστηριότητα η οποία έχει αναπτύξει διαχρονικά, σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς του Νομού Σερρών. Το Εκκοκκιστήριο διαθέτει όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Σερραίους βαμβακοπαραγωγούς .Στον Προβατά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας ρυζιού , και εδώ συγκεντρώνονται τα ρύζια, από μια περιοχή που έχει χρόνια παράδοση στην καλλιέργεια του ρυζιού.

 Η οικονομική σας λειτουργία είναι κερδοφόρα ή ελλοχεύουν πάλι οι παλιοί κίνδυνοι των ελλειμμάτων;

Το εργοστάσιο ρυζιού στον Προβατά.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ» είναι μία συνεταιριστική επιχείρηση που με επιμέλεια καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις του, με συνέπεια, αξιοπιστία και σωστό οικονομικό προγραμματισμό. Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του και όλων των αγροτών. Αυτά εκτιμά ο αγροτικός κόσμος και εμπιστεύεται τον συνεταιρισμό μας.

Μετά από τόσες περιπέτειες πως βλέπετε την προοπτική του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη το συνεταιριστικό κίνημα είναι ζωντανό και σε πολλές χώρες ακμαίο;

Οι συνεταιρισμοί και το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, μετά από τόσες περιπέτειες όπως αναφέρετε και εσείς ,βγήκε πιο δυνατό και έχει ήδη πάρει τη θέση του στην διεθνή οικονομία αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα, αποτελούν υγιείς επιχειρήσεις, από τις μεγαλύτερες στον τομέα δραστηριοποίησής τους.

Αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν οι Έλληνες αγρότες για αυτό και τους εμπιστεύονται. Αυτό πλέον το ξέρει και το αναγνωρίζει ο κάθε ενεργός πολίτης.

Με τις δυσκολίες που πέρασε ο κόσμος όλος, ακόμα μεγαλύτερη είναι η αναγνώριση που πέτυχε ο συνεταιριστικός τομέας, και από τη μεριά μας, αυτή την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, μοχθούμε να την επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο. Αυτή είναι η έννοια μας και η αγωνία μας!__