Ξεκάθαρες απαντήσεις για την «τύχη» του ΑΤΑΚ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ζητούν 29 βουλευτές

Το μείζον θέμα της αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου-ΑΤΑΚ στις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ επαναφέρει με ερώτησή της στη Βουλή, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή με την συνυπογραφή 28 συνάδελφων της.

Η Σερραία Βουλευτής στηλιτεύει την ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του φλέγοντος θέματος της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ, που προέκυψε πέρυσι και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι παρά τα τεράστια προβλήματα, που δημιουργήθηκαν το 2018 και τα οποία ανάγκασαν τον πρώην Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε παράταση της υποχρέωσης αναγραφής, σήμερα και πριν την έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019, καμία βελτιωτική και οριστική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Μάλιστα η κυρία Αραμπατζή και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της συμπληρώνουν ότι ακόμη και οι πρόσφατες διφορούμενες δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη μετά την πολύωρη συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου με τους αγρότες «περί θέσεως του ΑΤΑΚ ως πληροφοριακού στοιχείου αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία» εντείνουν την ανησυχία των αγροτών και χρήζουν διευκρινίσεων.

Η Τομεάρχης της ΝΔ αναλύει τις εγγενείς δυσκολίες, που καλείται να αντιμετωπίσει ο παραγωγός σε σχέση με τον ΑΤΑΚ.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης, να υποκαταστήσει το κτηματολόγιο ή να συντελέσει στην ολοκλήρωσή του, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και όταν η ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν έχει προχωρήσει σε όλη την επικράτεια. Αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται 50 ακόμη περιοχές της χώρας, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 50% της ιδιοκτησίας καθώς μόλις τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021».

Η δε ανάρτηση των οριστικών δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές και η μερική κύρωση πολλών εξ αυτών, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη χρήση γης αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ άφησε απλήρωτους πολλούς από τους ενιστάμενους παραγωγούς από την πληρωμή των επιδοτήσεων του 2018, συμπληρώνει η κυρία Αραμπατζή.

Αναφερόμενη στα συναρτώμενα Σχέδια Βοσκήσιμων Γαιών, στηλιτεύει τη σκανδαλώδη μη ολοκλήρωση όχι μόνο των οριστικών αλλά ούτε καν των προσωρινών Σχεδίων και την πρόσφατη, νέα διετή παράταση που έδωσε η Κυβέρνηση μέχρι τις 31.1.2021, αποτελώντας καραμπινάτη ομολογία ανικανότητας.

Η κυρία Αραμπατζή και οι 28 συνυπογράφοντες βουλευτές αναφέρουν και το πρόβλημα πολλών κληρονόμων αγροτικής γης, που δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια να δηλώνονται από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές καλλιέργειες η αναγραφή του ΑΤΑΚ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι πρακτικά αδύνατη, δίνοντας ως παράδειγμα το βαμβάκι.

Η κυρία Αραμπατζή ζητά από τον κ. Αραχωβίτη ξεκάθαρες απαντήσεις για το τί μέλλει γενέσθαι με την αναγραφή του ΑΤΑΚ φέτος καθώς και τις ενέργειές του με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να διευθετηθεί σειρά προβλημάτων, ώστε να μην χάνονται πολύτιμες κοινοτικές επιδοτήσεις και να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στους αγρότες.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

Θέμα: Τί μέλλει γενέσθαι με την αναγραφή του ΑΤΑΚ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ;

Κύριε Υπουργέ,

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 15.3.2019 μέχρι 15.5.2019 οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα κληθούν να προχωρήσουν στην υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης – ΕΑΕ.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία βελτίωση από πλευράς του Υπουργείου σας, σε ό,τι αφορά στο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), των αγροτοτεμαχίων, που χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Θυμίζουμε ότι το 2018, μπροστά στα τεράστια προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί, ο πρώην Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου προχώρησε σε άτυπη παράταση της εν λόγω υποχρέωσης αναγραφής, για έναν χρόνο. Οι δε δηλώσεις ΟΣ∆Ε μπόρεσαν πέρυσι να ολοκληρωθούν µε την προϋπόθεση ότι, πριν από τις νέες δηλώσεις, δηλαδή αυτές του 2019, θα έχουν βρεθεί όλοι οι ΑΤΑΚ, όλων των αγροτεµαχίων και θα καταχωρηθούν στο σύστηµα. Σε αντίθετη μάλιστα περίπτωση, οι φετινές δηλώσεις καλλιέργειας δεν θα µπορέσουν να ολοκληρωθούν και συνεπώς δεν θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις.

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντησή σας με εκπροσώπους των αγροτών, στις 14 Φεβρουαρίου 2019, δηλώσατε χαρακτηριστικά «…και για τη φετινή χρονιά το ΑΤΑΚ θα ενέχει τη θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία…» δήλωση, που σαφώς χρήζει διευκρινίσεων, αφού προκάλεσε τεράστια ανησυχία στον αγροτικό κόσμο.

Δεδομένου ότι :

Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν έχει προχωρήσει σε όλη την επικράτεια αφού βρίσκονται σε εκκρεμότητα 50 ακόμη περιοχές της χώρας, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 50% της ιδιοκτησίας, αφού μόλις τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι είναι κάτοχοι αγροτοτεμαχίων ή ενοικιάζουν αγροτεμάχια να μην έχουν τη δυνατότητα απόκτησης του ΑΤΑΚ αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για τους δε δεύτερους ελλοχεύει ο κίνδυνος πέραν των δικαιωμάτων, που θα χάσουν, να επιβαρυνθούν και με το κόστος των ενοικίων.
Η ανάρτηση των οριστικών δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές και η μερική κύρωση πολλών εξ αυτών, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη χρήση γης αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πολλές από τις υποθέσεις, που αφορούν στους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από την αρμόδια Επιτροπή, που θα αποφασίσει ή όχι για τον αποχαρακτηρισμό τους, ενώ αρκετές από αυτές τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στην Επιτροπή εξαιτίας πρόδηλων σφαλμάτων, σφαλμάτων δηλαδή της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή πολλοί από τους ενιστάμενους παραμένουν απλήρωτοι από την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης το 2018.
Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί όχι τα οριστικά αλλά ούτε καν τα προσωρινά σχέδια βόσκησης. Πρόσφατα μάλιστα με το άρθρο 32 του Νομοσχεδίου «Δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχηµάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» τροποποιήσατε τις διατάξεις του δικού σας Νόμου 4351/2015 και δώσατε εκ νέου διετή παράταση μέχρι τις 31/01/2021, στην ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιλεξιμότητα των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων ενόψει της νέας ΚΑΠ.
Αρκετοί κληρονόμοι αγροτικής γης δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια να δηλώνονται από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες με συνεπακόλουθο σε πολλές περιπτώσεις πχ. να υπάρχουν διπλοεγγραφές στο σύστημα της ΕΑΕ, γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση της επιδότησης λόγω ποινών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε πολλές περιπτώσεις η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης(ΕΑΕ) είναι πρακτικά αδύνατη. Πολλές καλλιέργειες, όπως αυτές του βαμβακιού, δηλώνονται ως μία ενιαία έκταση στην ΕΑΕ ενώ αποτελούνται από πολύ μικρότερες ιδιοκτησίες για κάθε μία από τις οποίες θα χρειαστεί ο ΑΤΑΚ. Φανταστείτε μια πλάκα βαμβάκι 150 στρεμμάτων, που αποτελείται από 50 αγροτεμάχια – ιδιοκτησίες της διανομής. Χρειάζεται να δηλωθούν στο σύστημα 50εγγραφές με στοιχεία ιδιοκτήτη και τον ΑΤΑΚ για μια και μόνο εγγραφή στην ΕΑΕ! Επίσης καλείται ο παραγωγός να γίνει δικηγόρος και τοπογράφος για να εντοπίσει αυτούς τους 50 ιδιοκτήτες αλλά και την ακριβή τους θέση σε μια περιοχή χωρίς κτηματολόγιο!
Η Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης είναι η αίτηση, που υποβάλλεται κάθε χρόνο από τον παραγωγό για την καταβολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή, που θα υποκαταστήσει το κτηματολόγιο ή αυτή, που θα συντελέσει στην ολοκλήρωσή του. Με την υποχρεωτική εγγραφή του ΑΤΑΚ μέσω της ΕΑΕ επιχειρείται να ταυτοποιηθεί κάθε έκταση γης σε όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση του κτηματολογίου εκτός εάν η Κυβέρνησή σας επιθυμεί τη μη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και την απώλεια μεγάλου ποσού χρημάτων για τους παραγωγούς της.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

Τί μέλλει γενέσθαι φέτος με την αναγραφή του ΑΤΑΚ;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να διευθετηθούν τα παραπάνω προβλήματα ώστε να μην χάνονται πολύτιμες κοινοτικές επιδοτήσεις και να μην υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στους αγρότες;