Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις σε διάφορα θέματα που σας απασχολούν

Δεν πήραμε την εξισωτική αποζημίωση τις χρονιές 2013, 2014 και 2015! Ρωτήσαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και μας είπαν λόγω βοσκοτόπων! Τι πρέπει να κάνουμε?

Προφανώς δεν υπάρχουν επιλέξιμα εκτάρια βοσκότοπου στις αιτήσεις ενίσχυσης των ετών 2013 και 2014 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει πληρωμή. Η μη πληρωμή της εξισωτικής 2015 μπορεί να οφείλεται  σε πολυετείς κυρώσεις των προηγούμενων ετών, σε ελλειπή δικαιολογητικά, σε μη καταχώριση της απογραφής ζωικού κεφαλαίου, στην ενσωμάτωση του παραγωγού στο δείγμα επιτόπιων ελέγχων κλπ
Προσεχώς θα αναρτηθούν οι καταστάσεις των ενταγμένων και των απορριπτέων προκειμένου εντός δέκα εργάσιμων ημερών να υποβληθούν ενστάσεις

Καλησπέρα, έχω πρόβλημα με το ΚΕΠΥΟ. Πότε θα πληρωθούμε;

Μόλις υπάρξει νεότερο αρχείο από το ΚΕΠΠΥΟ.
Το αργότερο με την έκδοση οριστικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Καλή χρονιά. Νοίκιασα όλα τα δικαιώματα μου μαζί με τα αντίστοιχα χωράφια από το 2011 μέχρι το 2016 στην μητέρα μου για το πρόγραμμα νιτρορύπανσης. Η μητέρα μου πήρε κανονικά τα δικαιώματα το 2012,13,14 αλλα τώρα με τη νεα καπ αυτά τα δικαιώματα δεν της δόθηκαν και δεν ξαναγύρισαν σε μένα επειδή δεν ήμουν ενεργός αγρότης. Θέλω να μάθω αν αυτά τα δικαιώματα χάθηκαν και αν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσουν σε μένα;

  • Δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση μέχρι νεοτέρας…

Είμαι νέος αγρότης, ενταγμένος στο πρόγραμμα νέων αγροτών το 2014. Το 2013 έκανα δήλωση ΟΣΔΕ 45 στρέμματα, και πήρα από το εθνικό απόθεμα του 2013. Πληρώθηκα τον Ιούλιο του 2014. Το 2014 αύξησα την καλλιέργεια μου και έκανα και μεταβίβαση δικαιωμάτων. Το 2015 διπλασίασα την καλλιέργεια μου (νοικιάζοντας) περιμένοντας να πάρω δικαιώματα από το εθνικό, σύμφωνα με τους νόμους (ΦΕΚ 147 Β ΤΕΥΧΟΣ). Αποτέλεσμα μειώθηκε στο μισό σχεδόν η επιδότηση ανα στρέμμα. Σύμφωνα με τους νόμους δεν θα έπρεπε ως νεοεισερχόμενος και νέος να πάρω από το εθνικό απόθεμα?

Έχεις σίγουρα σύγκλιση της μοναδιαίας αξίας μέχρι το 2019 προς τα πάνω συν την προσαύξηση 25% που θα είναι ξεχωριστή πληρωμή.

Eίχα 13 στρέμματα δικαιώματα του 2013 και το 2014 έγινα νέος αγρότης τα δικαιώματα που μου έβαλαν είναι 10 ευρώ το στρ. στα 61 στρέμματα δήλωση που έκανα το 2014. Θα μπορέσουμε κάτι να κάνουμε για να πάρουμε;

Το 10 ευρώ/στρέμμα με την σύγκλιση θα γίνει περίπου 23 ευρώ το 2019. Μπορείτε να καλλιεργείτε καλλιέργειες που δικαιούται συνδεδεμένης (όσπρια, ψυχανθή, βαμβάκι, σίτο κλπ) προκειμένου να αυξήσετε τις άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνετε.

• Το 2014-2015 έσπειρα πρώτη φορά 11στρεματα βαμβάκι και7 στρέμματα σιτάρι σκληρό, θα πάρω δικαιώματα; Είναι η πρώτη φορά που έκανα δήλωση ΟΣΔΕ και είμαι 30 ετών. πιο πριν τα είχα ενοίκιο. Ευχαριστώ.

Εάν δεν είχατε δήλωση το 2013 και δεν πήρατε entry ticket από κάποιον φέτος δεν μπορεί να έχετε άμεση πρόσβαση στα δικαιώματα.
Εάν πρώτη φορά κάνατε δήλωση το 2014 λογικά σας δόθηακν από το εθνικό απόθεμα. Μήπως όμως είχατε υποβάλλει στο παρελθόν; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αρχείο από το 2006.

Θα θέλαμε να μας πείτε τι ισχύει για τους νέους αγρότες του 2014, καθώς μας κατατέθηκαν απίστευτα λίγα χρήματα.

Όσοι ζήτησαν απευθείας από το απόθεμα πήραν τα δικαιώματα της περιφέρειας. Όσοι έκαναν μεταβίβαση το 2015 (entry ticket) πήραν την σύγκλιση.

Δεν πληρώθηκα από την εξισωτική του 2014 λόγω προβλήματος στα βοσκοτόπια και ήθελα να ρωτήσω αν και πότε θα πληρωθώ.

Πρέπει να δείτε την ΑΕΕ 2014 εάν πήρατε με την τεχνική λύση βοσκότοπο. Εάν πήρατε με ποσοστό επιλεξιμότητας 37,5% ή 62,5% θα πληρωθείτε με 100%. Εάν δεν πήρατε καθόλου βοσκότοπο, δεν προβλέπεται προς το παρόν πληρωμή για εσάς.

• ΕΡΩΤΗΣΗ Έχω κάνει αποδοχή δικαιωμάτων λόγω θανάτου-κληρονομιάς και δε μου έχουν κατατεθεί χρήματα από τη βασική ενίσχυση. Πότε θα μου κατατεθούν χρήματα;

Εξαρτάται από το πότε θα εγκριθεί η μεταβίβαση. Ελπίζω σύντομα. Προσοχή! Θα βγουν δικαιώματα μόνο για τα ιδιόκτητα τεμάχια του θανόντος και για τα ενοικιαζόμενα τεμάχια του θανόντος που συνεχίζει να τα νοικιάζει ο κληρονόμος.

Με απέρριψαν από την πληρωμή της επιδότησης με την αιτιολογία απόρριψης » ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥ ΑΠΟ ΚΕΠΥΟ» Στον ΟΠΕΚΕΠΕ μου είπαν ότι το ΚΕΠΥΟ μπλόκαρε τις πληρωμές όσων δεν έχουν εκκαθαριστεί οι φορολογικές δηλώσεις τους. Χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι γι αυτό. Μήπως γνωρίζετε κάτι γι αυτό;

Όπως με την προηγούμενη κατηγορία, το ίδιο υπομονή θα κάνουν και όσοι δεν ταυτοποιούνται από το ΚΕΠΠΥΟ λόγω καθυστερημένης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Μπορώ να κάνω ένσταση για τις μεταβιβάσεις:

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως αυτοί που έχουν θέμα με τις μεταβιβάσεις και δεν πληρώθηκαν, να επισημάνουμε ότι εάν δεν έχει απορριφθεί η μεταβίβαση με συστημένη επιστολή και είναι σε φάση επεξεργασίας  (κυρίως μεταβιβάσεις με γη από κληρονομιά) θα κάνουν υπομονή.

Τι γίνεται με τις ενστάσεις για την μη καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης; Πότε μπορούμε να κάνουμε ένσταση;

Μέχρι 18 Ιανουαρίου 2016

Μη δικαιούχος με πρώτη δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2014;

Αν πρώτη φορά έκανε το 2014 και δεν πήρε  «εισητήριο» με μεταβίβαση από κάποιον τρίτο ΔΕΝ θεωρείται νεοισερχόμενος αγρότης 2015 για να πάρει από το εθνικό απόθεμα και ως εκ τούτου κρίνεται μη δικαιούχος για τα νέα δικαιώματα.
Καλά είναι την έκταση του χρόνου να την δηλώσει άλλος ή να πάρει δικαιώματα με μεταβίβαση.

Μέχρι και πέρυσι έκανα δήλωση ΟΣΔΕ για 100 πρόβατα χωρίς όμως να έχω δικαιώματα για αυτά. Δήλωνα κανονικά βοσκότοπο για τα αντίστοιχα ζώα όπως έκανα και φέτος. Κανονικά δεν έπρεπε να πάρω δικαιώματα – επιδότηση φέτος από το εθνικό απόθεμα; Στην σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ μου βγάζει μη πρόσβαση στην βασική ενίσχυση.

Υποθέτω ότι είχατε δικαιώματα από εκτάσεις μέχρι το 2014, οπότε η περσινή αξία «κούμπωσε» με τα φετινά στρέμματα στα οποία προστέθηκαν και εκτάσεις βοσκότοπου. Με τον τρόπο αυτό μειώθηκε η αρχική μοναδιαία αξία δικαιώματος (ΑΜΑΔ) και λογικά θα πάτε σε σύγκλιση προς τα πάνω. Εκεί που περιμένατε δηλαδή μια μείωση περίπου 13-25% θα παραμείνει στα ίδια μέχρι το 2019 λόγω των ζώων και του αντίστοιχου βοσκότοπου. Επιπλέον για τα ζώα μπορείτε να ζητήσετε Άρθρο 52 που θα είναι περίπου 5 ευρώ ανά ζώο.

Έχω 10 στρέμματα δένδρα 5 χρόνων, έκανα το ΟΣΔΕ και δεν πήρα καθόλου δικαιώματα γιατί;; Τι πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από το εάν έχετε άμεση πρόσβαση στην έκδοση των δικαιωμάτων ή όχι. Υποθέτω ότι σας βγήκαν δικαιώματα του βήματος της σύγκλισης, τα οποία είναι λιγότερα από 250 ευρώ και δεν θα πληρωθούν. Θα μπορείτε όμως να τα μεταβιβάσετε.

Μου κόψανε χρήματα, λόγω οφειλών στον ΤΟΕΒ, γιατί;

Ποινές πολλαπλής συμμόρφωσης έτους 2014 που συμψηφίζονται με πληρωμές 2015 οφείλονται σε οφειλές προς ΤΟΕΒ.
Η διαδικασία είναι η εξής:
Ο ΤΟΕΒ γνωστοποιεί τους μεγαλοοφειλέτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλλει συστημένες επιστολές προκειμένου οι παραγωγοί να προσκομίσουν την σχετική ρύθμιση των οφειλών.
Εάν δεν προσκομιστεί η ρύθμιση επιβάλλεται ποινή πολλαπλής συμμόρφωσης που είναι 3-5% στις όλες τις ενισχύσεις που έλαβε το 2014 (πχ ενιαία, άρθρο 68, συνδεδεμένη  βαμβακιού) κατά περίπτωση.
Τα χρήματα παρακαρατούνται από το επόμενο έτος. Δηλαδή φέτος παρακρατούνται τα του 2014.

Κάποιος ο οποίος κατέθεσε εκπρόθεσμα τη δήλωση ΟΣΔΕ, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, χάνει τελείως τα Δικαιώματα, τι γίνεται;

H εκπρόθεσμη δήλωση δεν μπορούσε να καταχωρηθεί τον Οκτώβριο καθώς το σύστημα ήταν κλειστό.
Θα καταχωρηθούν κάποια στιγμή συγκεκριμένες εκπρόθεσμες δηλώσεις για τις οποίες θα αναγνωριστεί ανωτέρα βία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εντός δεκαημέρου από την ημέρα που μπορεί κάποιος να υποβάλει δήλωση (αν υποθέσουμε ότι ήταν στο νοσοκομείο από 15/6/2015 που ήταν καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης μέχρι και χθες) να υποβάλλει την αίτηση με τα παραστατικά τεκμηρίωσης (πχ εισητήριο – εξιτήριο δημόσιου νοσοκομείου) στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αιτείται αναγνώριση ανωτέρας βίας.
Η περίπτωση εξετάζεται από την Κεντρική υπηρεσία από τριμελή επιτροπή και εφόσον εγκριθεί τότε επιτρέπεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ να του την καταχωρίσουν και να του κάνουν το πρωτόκολλο 15/6/2015 για να βγουν δικαιώματα….

Είχα μια διαφωνία χθες και θέλω τα φώτα σας. Ένας φίλος έχει 83 στρέμματα επιλέξιμο βοσκότοπο, αλλά συνολικά 25 ζωικές μονάδες, θα πληρωθεί εξισωτική αποζημίωση, με βάσει τα 83 στρέμματα, που έχει ή με βάση της ζωικές μονάδες; ευχαριστώ.

Με βάση τα 8,3 εκτάρια επί 200 ευρώ εάν είναι ορεινός ή επί 150 ευρώ εάν είναι μειονεκτικός.

Το 2010 έκανα ενοικίαση γης μαζί με δικαιώματα στη σύζυγο μου 60 στρ. μέχρι 30-6-2013. Με τη λήξη του ενοικιαστηρίου του 2013 επιστράφηκαν τα δικαιώματα κανονικά σε μένα. Το 2014 έκανα δήλωση ΟΣΔΕ και πήρα την ενίσχυση κανονικά σύμφωνα με τα δικαιώματα μου. Σήμερα 12-2015 με τη νέα ΚΑΠ το σύστημα δεν μου δίνει καθόλου δικαιώματα. Αλλά ούτε μεταφέρονται στη σύζυγο μου που τα είχε την περίοδο 2010-2013.Τι πρέπει να κάνω για να μου επιστραφούν τα δικαιώματα μου;

Είναι από τις περιπτώσεις που δεν δικαιούται κανείς καθώς θα πρέπει κάποιος για να έχει απευθείας πρόσβαση, να είχε δήλωση 2013 και να είναι δικαιούχος ενισχύσεων 2014.

Είμαι Νέος Αγρότης του 2014 και στην πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ 2015-2020 γίνεται αναφορά και στους γεωργούς νεαρής ηλικίας και στην επιπλέον ενίσχυση που μπορούν να λάβουν.Είναι μια πρόσθετη ενίσχυση που δίνεται σε πρόσωπα ηλικίας κάτω των 40 ετών, που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής και οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των 5 ετών, που προηγούνται της πρώτης υποβολής της αίτησης για το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης. Η ενίσχυση δίνεται μέχρι 5 χρόνια από τον χρόνο της υποβολής της αίτησης βασικής ενίσχυσης μέχρι το τέλος της 5ετίας που μετριέται από την αρχή της εγκατάστασης τους στη γεωργία. Η ενίσχυση αυτή ανέρχεται στο 25% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης του γεωργού και για όχι περισσότερα από 250 στρέμματα. Το ερώτημα είναι αν θα ισχύσει τελικά κάτι τέτοιο ή το πήρε το ποτάμι;

Θα ισχύσει. Στα δικαιώματα που πήρατε θα πληρωθείτε με την εξόφληση 25% επιπλέον στην βασική ενίσχυση με ξεχωριστή πληρωμή. Το αναφέρει και το ΥΠΑΑΤ στην περίπτωση 3, που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος

Γεια σας θα ήθελα να μου πείτε πότε θα πληρωθούν συνδεδεμένες ρυζιού και βαμβακιού αν γνωρίζετε και ποσά και πότε το πρασίνισμα, ευχαριστώ εκ των προτέρω, διότι κάτι ακούστηκε για πληρωμή τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως μας ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, μέσα στο Φεβρουάριο του 2016 θα πληρωθούν οι συνδεδεμένες στο σιτάρι και στα κτηνοτροφικά φυτά, μέσα στο Μάρτιο η συνδεδεμένη στο βαμβάκι και τα υπόλοιπα προϊόντα θα πληρώνονται μετά την παράδοση αυτών των προϊόντων.

Εάν δεν υπάρξει υπέρβαση εκτάσεων είμαστε σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές περίπου στα: Ειδική Ενίσχυση για το Βαμβάκι 713,21 ευρώ/εκτάριο και Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια Ρυζιού 263,00 ευρώ/εκτάριο.

Οι αρμόδιοι φορείς και ομάδες παραγωγών (πχ τομάτας, σπόρου σποράς, ροδάκινα χυμοποίησης κλπ) πρέπει να καταχωρίσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα απαιτούμενα στοιχεία παραδόσεων προϊόντος στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό θα επιταχύνουν την όλη διαδικασία.
Εξυπακούεται ότι αντίστοιχα οι υποστελεχωμένες Δ/νσεις Κτηνιατρικής σε κάθε Περιφερειακή ενότητα θα πρέπει όσο το δυνατό νωρίτερα να έχουν ολοκληρώσει τις όποιες μεταβολές του ζωικού κεφαλαίου στους αγελαδοτρόφους.

Παρακαλούμε ρωτήστε πότε θα πληρωθεί βιολογική κτηνοτροφία 2013.

Καταβάλλεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσπάθεια για πληρωμή μέχρι τέλος του έτους.

Πότε θα ανοίξει το σύστημα του Οπεκεπε μέσω πυλών εισαγωγής για διορθώσεις ποινές και επιλεξιμότητα στη ενιαία 2015

Θα ενημερωθεί από τον φορέα όπου υποβλήθηκε η δήλωση. Ποινές που προέκυψαν από έλεγχο με τηλεπισκόπηση ή από άλλους ελέγχους (επιτόπιους + διοικητικούς) δεν μπορούν να διαγραφούν. Θα υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν μόνο τα προφανή λάθη όπως αυτά ορίζονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Δεν πληρώθηκα γιατί υπάρχει θέμα επικάλυψης. Όταν έκανα τα χαρτιά μου είχα δώσει τις συντεταγμένες . Τι γίνεται;

Θα υποβληθεί ένσταση στον φορέα όπου υποβλήθηκε η δήλωση προσκομίζοντας τοπογραφικό διάγραμμα ή απόσπασμα χάρτη με συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87. Εάν την επικάλυψη την προκαλεί ο άλλος θα δικαιωθεί. Εάν την προκαλεί ο ίδιος θα απορριφθεί το αγροτεμάχιο από την καταβολή των ενισχύσεων με ταυτόχρονη επιβολή κυρώσεων.

Έχω 5ετια ως το 2016. Έχω 180 στρέμματα δικαιώματα. 2 καλλιέργειες και 5% ακαλλιέργητο εκτός της αγρανάπαυσης της νιτρορύπανσης. Το 2014 είχα και έχω πρόβλημα με την αγρανάπαυση με την αλλαγή των χαρτών. Έκανα αίτηση για επιλεξιμότητα, ακόμα περιμένω. Μου είπαν ότι η Αθήνα αποφασίζει. Από εδώ έχει θετική εισήγηση και ηλεκτρονικά έκανα ένσταση. Άκουσα για τη ρήτρα αναθεώρησης για το 2015 και 2016 χωρίς να ζητηθούν επιστροφές. Παίζει να βγω εκτός προγράμματος; Mέχρι πότε πρέπει να το δηλώσω;

Θα πρέπει να εκτιμηθεί με τη βοήθεια του μελετητή συμβούλου εάν αξίζει να αποχωρήσετε. Το αγροτεμάχιο εάν είναι επιλέξιμο θα διορθωθεί

Στις περιπτώσεις που υπάρχει θέμα με ταυτοποίηση με υπ. Οικονομικών και έχει λυθεί το θέμα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να πληρώσει μεμονωμένα αυτούς τους παραγωγούς; (πχ. κάποιος έκανε εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση μετά την καταβολή της Βασικής και πήρε στα χέρια του τώρα το εκκαθαριστικό).

Για να μπορέσει να πληρωθεί κάποιος θα πρέπει μέσα από τον μηχανογραφικό διασταυρωτικό έλεγχο να έχει κριθεί δικαιούχος προκειμένου να είναι ο συγκεκριμένος εν δυνάμει και στο δείγμα του ελέγχου της παρτίδας πληρωμών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν πρόκειται το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει αρχείο με ΑΦΜ για μεμονωμένα άτομα ώστε στο «καπάκι» ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ενσωματώσει τα ΑΦΜ στο λογισμικό του προκειμένου να τρέξει τόσο σύντομα δεύτερος διασταυρωτικός (θυμηθείτε τι γίνεται με τα πετρέλαια κάθε φορά για το πότε ξαναπληρώνονται οι αταυτοποίητοι)
Άλλωστε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετούνε την 2η πληρωμή (Δεν μιλάμε για εξόφληση του 10%) κοντά στον Φεβρουάριο μαζί με το πρασίνισμα. Και είναι λογικό καθώς θέλουν να βγάλουν άλλη μια φορά προσωρινά δικαιώματα και να περιλάβουν όλες τις περιπτώσεις που δεν τους βγήκαν δικαιώματα (πχ μεταβιβάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν)
Υπομονή λοιπόν και για αυτούς που εκκαθαρίστηκαν πρόσφατα… Πάντως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία σκέψη στο ΥΠΑΑΤ, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία φόρμουλα για πληρωθούν οι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι σίγουρο.

Είμαι δικαιούχος αγροτικών ενισχύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.Στον λογαριασμό μου υπάρχει συνδικαιούχος ο οποίος έχει οφειλές προς το ΙΚΑ, στο λογαριασμό αυτό δεν υπήρχαν χρήματα. Στις 8/12/2015 μπήκαν στο λογαριασμό αυτόν χρήματα της ενίσχυσης. Η τράπεζα Πειραιώς δέσμευσε τον λογαριασμό κατά 50% για λογαριασμό του ΚΕΑΟ. Η προϊσταμένη του ΚΕΑΟ μου ανέφερε ότι το ΚΕΑΟ δεν απαιτεί την δέσμευση των χρημάτων των ενισχύσεων, πως μπορώ να λύσω το πρόβλημά μου;

Με έγγραφο του ΚΕΑΟ προς την τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός.
Στη θέση σας είναι καλό να ζητήσετε αλλαγή τραπεζικού λογαριασμού στην αίτηση ενίσχυσης, για να μην ξαναέχετε το ίδιο πρόβλημα με το 10% + πρασίνισμα + Άρθρο 52 που θα πάρετε.

Είμαι από Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κτηνοτρόφος από το 2007, πέρσι είχα 65 ζώα και φέτος 82 μοσχάρια, και μου έδωσαν 2.560 ευρω.

Προφανώς μέχρι το 2019 θα πάτε σε σύγκλιση προς τα πάνω. Επίσης θα λάβετε, και για όσα ζώα γέννησαν Άρθρο 52 (Συνδεδεμένη Ενίσχυση).

Έχω 30 στρ. δέντρα ελιές, αμύγδαλα και με έχουν ότι έχω 3 στρ. δέντρα και τα άλλα τα έχουν αρόσιμα αν το λέω και σωστά.

Μικρό το κακό καθώς ανεξάρτητα σε ποια περιφέρεια ανήκετε (αρόσιμα, μόνιμη) θα συνεχίσετε να παίρνετε τις ενισχύσεις 2015-2019 στηριζόμενος στο περσινό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης. Προσεχώς θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να υπολογίσει το υποτιθέμενο ποσό, μετά από δικαίωση της πιθανής ένστασης.

Μου δώσανε για 130 πρόβατα 76 στρέμματα βοσκότοπο από 27 ευρώ το δικαίωμα. Είμαι νέος αγρότης

Πέρα από αυτά που σας δώσανε, θα πάρετε και προσαύξηση 25%, καθώς και άρθρο 52 (Συνδεδεμένη Ενίσχυση) για τα ενήλικα ζώα.

Δήλωσα 130 πρόβατα 4 στρέμματα ελιές και μου έδωσαν 82 στρέμματα με πέταξαν έξω δεν παίρνω ως το 2019 φράγκο τι να κάνω είμαι στην ορεινή Αρκαδία. Έχω την μονάδα 3 χρόνια πέρσι πήρα 750 ευρώ, φέτος τίποτα, ούτε η Ένωση ξέρει γιατί, τι να κάνω;

Λογικά θα συνεχίσετε να παίρνετε και μόνο από τον βοσκότοπο κάποιο ποσό…Μήπως έχετε κυρώσεις λόγω αποκλίσεων από τη δηλωθείσα έκταση;