Ρύζι

O ΑΣ Ένωση Αγροτών Σερρών έχει συσωρευμένη εμπειρία της καλλιέργειας ρυζιού πολλών δεκαετιών ενώ από την δεκαετία του 1970 ασχολείται με την σποροπαραγωγή ρυζιού και την επεξεργασία του. Στην καρδιά της πεδιάδας των Σερρών,γυρω απο τον ποταμό στρυμώνα καλλιεργούνται ετησίως 40.000 στρέμματα ρυζιού. Εδώ βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας ρυζιού του Α.Σ Ενωσης Αγροτών Ν.Σερρών.

Απο εδώ συλλέγουμε ρύζια, απο μια περιοχή που εχει χρόνια παράδοση στην καλλιέργεια του ρυζιού και που θεωρείτε το πιο εύγεστο λόγω του οτι φύεται μέσα στη εύφορη πεδιάδα του ποταμού και όχι στις εκβολές του. Οι άνθρωποι μας παραγωγοί έμπειροι αλλα και νέοι αγρότες που με μεράκι ακολουθούν την παράδοση του τόπου τους.

Με σεβασμό στην παράδοση αλλα και με όραμα στο μέλλον ερχόμαστε δίπλα στον αγρότη και δίνουμε όνομα και ποιότητα στα προϊντα του.Στις ίδιες εγκαταστάσεις συσκευάζουμε όσπρια αποκλειστικά Σερραίων παραγωγών τα οποία γίνονται ανάρπαστα στην σερραική αγορά!

6 λόγοι που ΞΕΧΩ…ΡΥΖΙ..!!!

 1. Γιατί είμαστε ο μοναδικός συναιτερισμός στην Ελλάδα που λειτουργεί εργοστάσιο επεξεργασίας ρυζιού
 2. Γιατί η ποικιλία Αξιός άπο όπου προέρχεται η Καρολίνα καλλιεργείται παραδοσιακά στον κάμπο των Σερρών.
 3. Γιατί προερχόμαστε όλοι απο αγροτικές οικογένειες και οι παραγωγοί είναι ΕΝΑ με εμάς.
 4. Γιατί προτεραιότητα μας είναι ο καταναλωτής και όχι το κέρδος.
 5. Γιατί η ποιότητα μας ειναι αδιαπραγμάτευτη και αναγνωρίσιμη από όλους.
 6. Γιατί είναι το ρύζι του τόπου μας!

Ποικιλίες Ρυζιού

ΚΑΡΟΛΙΝΑ  λευκό μεσόσπερμο  ,κολλώδες ρύζι , καλλιεργείται παραδοσιακά στην πεδιάδα των Σερρών κατά μήκος του ποταμού Στρυμώνα .Προέρχεται κυρίως απο την ποικιλία Αξιός (R-64) τυπου Japonica .Διακρλινεται για την κρυσταλλική του μορφή και την καθαρότητα του σπυριού του.

BLUE BELLE Κίτρινο ,μακρύσπερμο ρύζι ,καλλιεργείται κυρίως στο Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμωνα ,αλλά και σε περιοχές των Σερρών .Προϊόν υδροθερμικής επεξεργασίας ,οφείλει το κίτρινο του χρώμα στον εξωτερικό του φλοιό, από τον οποίο και απορροφά πολλά θρεπτικά συστατικά.

ΓΛΑΣΕ  Λευκό μεσόσπερμο ρύζι που καλλιεργείται στην περιοχή των Σερρών .Προέρχεται κυρίως απο την ποικιλία Eyropa τύπου Japonica.Είναι  πιο σκούρο απο την καρολίνα και χρησιμοποιείται για σούπες και γλυκά.

ΝΥΧΑΚΙ Λευκό ,μακρύσπερμο ρύζι ,καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και παραδοσιακά στην περιοχή της Χαλάστρας.

ΡΥΖΙ DIAS VIE Καστανό ρύζι ,μεσόσπερμο με περικάρπιο.Προέρχεται απο συνδιασμό ποικιλιών τύπου Japonica .Εχει υποστεί την λιγότερη επεξεργασία,καθώς αφαιρείται μόνο ο εξωτερικός του φλοιός.Είναι αρίστης ποιότητας και πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

ΜΠΡΙΖΕ Η ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΥΖΙ Υποπροιόν της επεξεργασίας του ρυζιού,χρησιμοποιείται για ζωοτροφή.Διατίθεται χύμα σε σακιά των 30 kg.

Διάφορες Συμβουλές

 • Κάθε είδος έχει δικό του χρόνο μαγειρέματος και απαιτεί διαφορετικές αναλογίες όσον αφορά την ποσότητα του ρυζιού και το νερό. Είναι σημαντικό να μην το… παρακάνετε με το νερό που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε οποιοδήποτε είδος ρυζιού. Αν πάλι δείτε ότι χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο κατά τη διάρκεια του βρασίματος, μπορείτε να το κάνετε εκείνη τη στιγμή.
 • -Για να γίνει πιο γευστικό το ρύζι, μπορείτε να βάλετε δύο φλιτζάνια τσαγιού λευκό κρασί στο νερό που βράζει και να προσθέσετε αρκετά μπαχαρικά, όταν κοχλάζει το νερό στην κατσαρόλα -εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο με όλα τα είδη είναι το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
 • -Προτιμήστε χοντρό θαλασσινό αλάτι στο βράσιμο. Αυτό απομακρύνει ευκολότερα το άμυλο και δίνει μια πιο ισορροπημένη γεύση.
 • -Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, μην το σερβίρετε αμέσως. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» στην κατσαρόλα, καλύπτοντάς το με μια βαμβακερή πετσέτα, η οποία θα τραβήξει τους υδρατμούς και δεν θα το αφήσει να λασπώσει.
 • -Οποιουδήποτε είδους ζωμός (κρέατος, λαχανικών…) μπορεί να του δώσει ξεχωριστή νοστιμιά. Αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε το δικό σας: Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό και προσθέτετε αλάτι και μυρωδικά, όπως μαϊντανό, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, κρεμμυδάκια, πράσο, καρότο… ή οτιδήποτε άλλο θελήσετε. Χρησιμοποιήστε 2-3 κουταλιές της σούπας, για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά στο ρύζι σας.
 • Όσο δύσκολο ή εύκολο σας φαίνεται να μαγειρέψετε ρύζι, υπάρχουν μικρά αλλά βασικά μυστικά στη διαδικασία βρασίματός του που θα σας φέρουν στο πιάτο το τέλειο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε χαμηλή φωτιά, μια κατσαρόλα με καπάκι που κλείνει καλά και αφήστε το ρύζι σας να ξεκουραστεί. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά βήματα, που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε το τέλειο ρύζι.
 • Πρώτο βήμα: ξεπλύνετε καλά
 • Συνήθως το ρύζι ξεπλένεται με 2-3 αλλαγές παγωμένου νερού. Υπάρχουν δύο λόγοι για να ξεπλύνετε το ρύζι σας. Σε ορισμένα εργοστάσια χρησιμοποιείται σκόνη ως ενισχυτικό της άλεσης, οπότε το ξέπλυμα είναι ένα σημαντικό βήμα πριν μαγειρέψετε το ρύζι σας. Το ξέπλυμα αφαιρεί επίσης, μέρος του αμύλου, κάνοντας το ρύζι λιγότερο κολλώδες. Ορισμένες φορές –κυρίως στη περίπτωση του basmati- μουλιάζουμε τους κόκκους, βοηθώντας τους να ενυδατωθούν καλά και να μην λιώσουν κατά το βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σιγουρευτείτε ότι στραγγίξατε καλά το ρύζι σας, διαφορετικά θα χρειαστείτε περισσότερο νερό στο μαγείρεμα απ’ όσο υπολογίζατε αρχικά.
 • Δεύτερο βήμα: Μια απλή μέθοδος μαγειρικής
 • Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για το μαγείρεμα του ρυζιού, αλλά η πιο απλή είναι η μέθοδος της απορρόφησης. Το ρύζι μαγειρεύεται σε μια μετρημένη ποσότητα νερού, έτσι ώστε τη στιγμή που το ρύζι θα έχει μαγειρευτεί καλά, το νερό να έχει απορροφηθεί. Καθώς πέφτει η στάθμη του νερού, ο παγιδευμένος ατμός ολοκληρώνει παράλληλα, το μαγείρεμα και κρατά το ρύζι σας σπυρωτό.
 • Το κλειδί για αυτή τη μέθοδο είναι να υπολογίζετε τη σωστή ποσότητα νερού που θα χρειαστεί για το ιδανικό βράσιμο του ρυζιού σας. Κατά γενικό κανόνα, χρησιμοποιείστε 1½ -1¾ φλιτζάνι του νερού για κάθε φλιτζάνι με μακρύκοκκο λευκό ρύζι, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο προκειμένου να βρείτε το αποτέλεσμα που σας αρέσει περισσότερο. Το καστανό ρύζι απαιτεί περισσότερη ποσότητα νερού, ενώ το ρύζι με μικρότερους κόκκους απαιτεί λιγότερο. Έχετε κατά νου ότι περισσότερο νερό σας δίνει πιο μαλακό, κολλώδες αποτέλεσμα, τέλειο για να το ανακατέψετε με σάλτσα, ενώ λιγότερο νερό δημιουργεί πιο σταθερό και σπυρωτό ρύζι, ιδανικό για ρυζοσαλάτες.
 • Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι η κατσαρόλα. Μια κατσαρόλα με καλή και βαριά βάση θα εμποδίσει το καψάλισμα στο κάτω μέρος, ενώ ένα καπάκι που κλείνει καλά, κρατά τον ατμό μέσα και κάνει το ρύζι σας πιο σπυρωτό. Αν το καπάκι δεν εφάπτεται καλά, φροντίστε να τοποθετήσετε ένα καθαρό πανί κουζίνας ανάμεσα στο καπάκι και την κατσαρόλα που θα τραβά τους ατμούς και θα διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό της κατσαρόλας.
 • Ένας άλλος τρόπος είναι να σιγοβράζετε το ρύζι σας με το νερό μέχρι να μαγειρευτεί καλά, προσθέτοντας βραστό νερό όταν χρειάζεται κι ανακατεύοντας καλά.

 

 

 • Τρίτο βήμα: Αφήστε το να ξεκουραστεί
 • Μετά από περίπου 12 λεπτά, το υγρό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί και το ρύζι να έχει μαγειρευτεί. Αν σερβίρετε το ρύζι σας αμέσως, θα βρείτε το πάνω στρώμα του ξηρό και σπυρωτό και το κάτω μέρος, θα είναι πιο υγρό και κολλώδες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχετε υπομονή. Αφήστε το ρύζι σας να «καθίσει» για λίγα λεπτά μακριά από τη θερμότητα, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 10-15 λεπτά. Αυτό επιτρέπει την ανακατανομή της υγρασίας, με αποτέλεσμα μια πιο ομοιόμορφη σπυρωτή υφή.
 • Το τέλειο ρύζι
 • 1 φλιτζάνι μακρύκοκκο λευκό ρύζι
 • Ανάλατο βούτυρο ή ελαιόλαδο
 • Αλάτι
 • Αφού ξεπλύνετε το ρύζι σας με 2-3 αλλαγές κρύου νερού, στραγγίξτε το καλά σε ένα κόσκινο. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαριά βάση και με καλό καπάκι, συνδυάστε 1¾ φλιτζάνι νερό, το ρύζι σας και λίγο βούτυρο ή λάδι μαζί με μια πρέζα αλάτι.
 • Ανάψτε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά σας, έτσι ώστε να σιγοβράσει το μίγμα και καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρέψτε υπομονετικά μέχρι το νερό να απορροφηθεί εντελώς και το ρύζι σας να είναι τρυφερό. Αυτή η διαδικασία απαιτεί περίπου 15-20 λεπτά, ανάλογα βέβαια και με το ρύζι που χρησιμοποιείτε. Σηκώστε το καπάκι για να βεβαιωθείτε ότι το ρύζι είναι πλήρως μαγειρεμένο και το νερό έχει απορροφηθεί.
 • Τέλος, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη θερμότητα και αφήστε τη να καθίσει ανενόχλητη και με το καπάκι για 10-15 λεπτά και μετά αφαιρέστε το καπάκι, δοκιμάστε το ρύζι σας με ένα πιρούνι και είστε έτοιμοι να το σερβίρετε.

Τελευταία Άρθρα