Μεσημέρι Μεγάλης Δευτέρας η συνδεδεμένη αιγοπροβάτων 10,65 ευρώ

Αργά το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας πιστώνεται τελικά η συνδεδεμένη ενίσχυση (ποιοτικό πριμ) στους αιγοπροβατοτρόφους, με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις υπηρεσίες να καλούνται από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να συνδράμουν και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
ε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της οποίας προϊστατο η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα διατεθούν και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η πληρωμή. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν διαθέσιμα από τα ATMς τα χρήματα που τους αναλογούν.

Να αναφερθεί εδώ ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα χρήματα της συνδεδεμένης να πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο αυτό αποδείχθηκε τελικά δύσκολο, κυρίως εξ αιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για την Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και το τραπεζικό σύστημα διενώς βρίσκεται σε αργία.

Το ανώτερο πλαφόν για τις συνδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή είναι 55 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν θα διατεθεί το σύνολο του ποσού μιας και η οριστικοποίηση γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων.

Εκτιμάται ότι τα συνολικά ποσά δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα περυσινά και το σύνολο της πίστωσης τη Μεγάλη Δευτέρα θα είναι περί τα 48 εκατ. ευρώ για τους 39.000 αιγοπροβατοτρόφου. Ωστόσο η εξατομίκευση δίνει αυξημένο ποσό που φθάνει για τους αιγοπροβατοτρόφου στα 10,65 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο που δηλώνουν.

Στα ίδια περίπου επίπεδα υπολογίζεται το πριμ για τους 8.000 περίπου εκτροφείς βοοειδών θα είναι 33 εκατ. ευρώ με 171 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο. Τελευταίες πληροφορίες επ΄αυτού αναφερουν ωστόσο ότι η εν λόγω πληρωμή θα καθυστερήσει, δηλαδή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει περί τα τέλη Απριλίου ή και αρχές Μαίου.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την αιγοπροβατοτροφία, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκρίθηκε τελικά η συνδεδεμένη ενίσχυση να παραμείνει καθαρή στα προβλεπόμενα ποσά και να μην «συνδεθεί» με κάποια ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων για τη ζημιά που υφίστανται αυτές τις μέρες από τη δυσλειτουργία της αγοράς λόγω του κορωνοϊού.black-brown-goat-peeking-head-from-wooden-fence_23-2147923919