Εντός εβδομάδας 4 συνδεδεμένες και υπόλοιπα τσεκ

Τέσσερις συνδεδεµένες (ψυχανθή, όσπρια, σπαράγγια και σκληρό σιτάρι) και λυµένες περιπτώσεις µε υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2016, όπως κάποιες διορθώσεις στα ΑΦΜ, µεταβιβάσεις και ενεργούς αγρότες, περιλαµβάνει η επόµενη πληρωµή, την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί την επόµενη εβδοµάδα .Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργο Αποστολάκη, οι συνδεδεµένες αυτές και κάποιες εκκρεµότητες του τσεκ είναι οι πρώτες πιστώσεις έτοιµες να τρέξουν, το επόµενο διάστηµα, ίσως και µέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.Ένα σχεδόν µήνα νωρίτερα από πέρυσι, τα χρήµατα για τις συνδεδεµένες θα ξεκινήσουν να µπαίνουν ανά καλλιέργεια σταδιακά στους λογαριασµούς των παραγωγών, ανάλογα µε το πότε θα τελειώνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση, για να µη βρεθούν προ εκπλήξεως οι παραγωγοί, σηµειώνεται ότι και στις συνδεδεµένες προηγείται κάθε είδους συµψηφισµός για οφειλές των δικαιούχων παραγωγών σε δηµόσιο, εφορίες και ταµεία.

Υπενθυµίζεται ότι η συνδεδεµένη στα ψυχανθή µε προϋπολογισµό 6,9 εκατ. ευρώ για το 2016 ανέρχεται στα 17,5 ευρώ το στρέµµα, στα όσπρια (µε µπάτζετ 4,9 εκατ. ευρώ) στα 24,4 ευρώ, στα σπαράγγια (µε προϋπολογισµό 1,48 εκατ. ευρώ) στα 38,5 ευρώ και στο σκληρό σιτάρι (συνολικά 11,85 εκατ. ευρώ για το 2016) στα 4,5 ευρώ το στρέµµα, αν εν τω µεταξύ δεν υπάρξει κάποια τροποποιητική απόφαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την οποία θα αλλάζει το ύψος της ενίσχυσης.

Αναλυτικότερα, τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης στην πληρωµή αναµένεται να είναι οι περιπτώσεις, που είχαν µείνει εκτός της εξόφλησης του ∆εκεµβρίου και η επεξεργασία των οποίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Σηµειώνεται ότι δεν µπορούν να συµπεριληφθούν οι 17.042 παραγωγοί µε βασική κάτω των 250 ευρώ καθώς ακόµα δεν έχουν υπολογιστεί όλες οι συνδεδεµένες, που θα µπορούσαν να αυξήσουν το ποσό ανά δικαιούχο.