Στα 64,6 ευρώ το στρέμμα η ειδική ενίσχυση βάμβακος για το 2019

Λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο έτος, η ειδική ενίσχυση βάμβακος θα ανέλθει στα 64,6 ευρώ ανά στρέμμα, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από γραπτή απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, σε σχετκή ερώτηση βουλευτών.
Όπως έγινε γνωστό. η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης προγραμματίζεται για τον Μάρτιο και θα αγγίξει τα 175 εκατ. ευρώ.

Μείωση του καθαρού κέρδους των βαμβακοπαραγωγών αναμένεται ιγια την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο παραδέχεται ο υπουργός, αποδίδοντας το γεγονός στην αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης και της χαμηλής τιμής για το προϊόν σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αποτελεί μόνιμη κατάσταση για τον τομέα, αφού το βαμβάκι αποτελεί έναν από τους ευνοημένους κλάδους και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται και το φαινόμενο των ψευδών (εικονικών) δηλώσεων, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Βορίδη, « ώστε να εντοπίζονται τυχόν επιτήδειοι που δεν προχωρούν σε ολοκληρωμένη καλλιέργεια». «Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης, αλλά και επιτόπια στο χωράφι, τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους, προκείμενου να διασφαλιστεί ότι μόνο όσοι αγρότες καλλιεργούν και παράγουν βαμβάκι θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση» αναφέρει η απάντηση.